Batun bedil: gekookte bolletjes van rijstmeel in een heerlijke kokossaus

Batun Bedil zijn heerlijke bolletjes van rijst-tapiocameel die worden gekookt en opgediend in een saus van Javaanse suiker, pandan en kokosmelk. Een heel origineel dessert na een Indonesische maaltijd!











Ingrediënten:
- 100 gr rijstmeel
- 100 gr tapioca meel
- mespunt zout
- 100-150 ml water

Ingrediënten saus:
- 300 ml santen asli (dikke kokosmelk)
- 4 eetl. palmsuiker of geraspte gula jawa
- 2 pandan bladeren (leg er een knoop in)
- mespunt zout

Bereiding balletjes:
- Meng de bloem met het zout en het water en vorm er deeg van. 
- Vorm van het deeg kleine balletjes (ongeveer 14-16 balletjes). 
- Verhit in een pan voldoende water om de balletjes te koken en zodra het water kookt kun je de balletjes in ongeveer 9 minuten gaar koken. Zodra ze boven komen drijven zijn ze gaar. 
- Laat ze uitlekken in een vergiet.

Bereiding saus:
- Verhit in een pan de suiker met een klein beetje water en laat de suiker smelten.
- Voeg dan de santen toe.
- Voeg het zout en de pandan bladeren toe.
- Laat dit even sudderen en voeg vervolgens de balletjes toe.
- Laat het gerecht nog 10 minuten zachtjes sudderen en laat het dan afkoelen.
- Haal de pandan bladeren er pas uit als je gaat opdienen, zodat ze hun smaak kunnen afgeven.

* Voor dit gerecht kun je zelf verse santen maken. Hiervoor kun je gedroogde kokos gebruiken die je overgiet met heet water. Knijp hier goed in, zodat de kokosmelk vrijkomt en pers dit dan uit boven een zeef in een bakje.
* Heb je liever kant en klare santen, gebruik dan een blikje of pakje kant en klare kokosmelk die je eventueel aanlengt met wat water tot de 300 ml.
* Serveer eventueel met verse geraspte kokos.

Rubriek: kue en gebak

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen