Pagina's

detox en ontgiften

Ketan putih: hoe kook je witte ketanrijst?

Ketan wordt voor veel gerechten uit de Indische en Indonesische keuken gebruikt, zowel in hartige gerechten zoals bijvoorbeeld lemper en in zoete gerechten zoals ketan unti. Ketan wordt vaak bereid met santen en moet na het koken worden gestoomd in een stoompan.


Ingrediënten:
- 500 gram ketan
- 750 ml. water
- 50 gram van een blok santen of een blikje kokosmelk.

Bereiding:
- De ketanrijst eerst een paar keer goed wassen.
- Laat de ketan daarna 30 minuten in lauw water weken.
- Breng daarna de ketan met 750 ml (inclusief de hoeveelheid kokosmelk) water aan de kook. Als je een blok santen gebruikt, voeg dan het blok toe aan de 750 ml water en roer tot het is opgelost.
- Laat de ketan aan de kook komen en koken tot het vocht is opgelost (ongeveer 10-15 minuten).
- Zet het vuur dan lager en laat de ketan met het deksel op de pan nog 15 minuten zachtjes koken op het kleinste gaspitje.
- Doe daarna de ketan over in de stoompan, waarin 1 liter kokend water aan het koken is gebracht in de onderpan.
- Laat de ketan nu nog 20 minuten stomen.

* Als je geen stoompan hebt, dan kun je de ketan ook koken in een gewone pan of hapjespan met anti-aanbaklaag. Laat dan de ketan nadat het water aan de kook is gekomen 25 minuten op een zeer laag vuur staan, roer ze dan om, zet het vuur uit en laat ze nog 20 minuten nagaren met het deksel op de pan. Proef na 25 minuten koken of de ketan zacht genoeg is, en voeg eventueel wat water toe als de ketan nog harde stukjes heeft en laat ze iets langer op het kleine vuur staan.

Rubriek: rijstgerechten