Broodje bapao met een vulling van rundgehakt

Bapao (bakpao) is een bekende Indonesische snack die kan worden gevuld met zowel gehakt als kip of zelfs met een zoete vulling kan worden gemaakt. Het deeg is een kwestie van oefenen, soms wordt er ook nog wat boter aan toegevoegd en wat extra bakpoeder. Zodra je het in je vingers hebt, kun je ook oefenen met andere vormen van het broodje, zoals een roos (zie foto's).






Ingrediënten deeg:
- 1 kg bloem
- 2½ zakje instant gist
- 2 eetlepels suiker
- 500-550 ml. melk
- bakpapier of muffinvormpjes

Ingrediënten vulling:
- 250 gram rundergehakt
- 2 magere speklapjes (optioneel, maar wel lekker)
- 2 schijfjes laos;
- 1 daun salam
- 1 rode lombok
- 2 rode uien;
- 4 teentjes knoflook
- 1 bouillontablet
- 3 lepels tomatenketchup
- 1 eetlepel ketjap
- 1 theelepel trassi
- 1 eetlepel suiker
- 3 eetlepels olie

Bereiding vulling:
- Als je speklapjes gebruikt, dan moet je deze eerst heel fijnsnijden of kort malen in het hakblok van de staafmixer.
- Maal of snij de uien fijn met de knoflook en lombok.
- Verhit de olie en bak dit even aan en voeg dan het fijngesneden/gemalen spek toe.
-Voeg de trassi, het salamblad, de suiker en de laos toe.
- Voeg dan het gehakt toe en bak dit ook rul.
- Voeg dan de ketjap, de tomatenketchup en de bouillontabletten toe en laat dit even zachtjes bakken.
- Voeg eventueel naar smaak nog wat zout toe en laat het afkoelen voor je de bapao gaat vullen.

Bereiding deeg:
- Bloem, gist en suiker in een kom doen en goed mengen.
- Warm de melk op tot ze lauw is en voeg dit toe aan de bloem en kneed hier een soepel deeg van. Voeg eventueel nog wat extra melk toe.
- Laat het deeg een half uur rijzen.
- Knip van bakpapier of folie 20 stukken van 5 bij 5 cm of gebruik muffinvormpjes die je platstrijkt.
- Vorm van het deeg balletjes en druk of rol deze plat zodat er een rondje ontstaat.
- Leg een eetlepel vulling op het rondje en maak het dicht en vorm er weer een balletje ontstaat.
- Leg het bolletje met de sluiting naar beneden op het bakpapier.
- Zodra je klaar bent, de bolletjes nogmaals afgedekt een half uur laten rijzen.
- Stoom ze in 15 minuten gaar in de afgesloten stoompan.

Voor de gevorderden is het ook leuk om bapao in de vorm van rozen te maken. Kijk hiervoor op de onderstaande foto's! Voor een handleiding voor deeg met wat extra boter en bakpoeder zie de video onderaan de pagina.

Rubriek: snacks









VIDEO BAPAO

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen