Kolak: Indonesische lekkernij van zoete aardappel met gula jawa en kokosmelk

Kolak is een heerlijk zoet Indonesisch gerecht voor tussendoor of als nagerecht. In dit recept worden witte zoete aardappelen gebruikt, waar bolletjes van worden gemaakt. Deze worden opgediend in een zoete saus van gula jawa met een topping van kokosmelk.





Ingrediënten:
- 500 gram witte zoete aardappelen, gewassen, gestoomd en vervolgens gestampt.
- 100 gram tapioca meel
- 1/2 theelepel zout
- 2 theelepels water

Ingrediënten voor de basissaus:
- 1 liter water
- 200 gram Javaanse suiker Gula Jawa
- 2 blaadjes salam
- 15 gram tapiocameel opgelost in 80 ml water
- 1 theelepel zout

Ingrediënten kokossaus
- 300 ml. dikke santen
- 1/2  theelepel zout
- 1 pandanblad geknoopt

Bereiding: 
- Stamp de aardappels.
- Zet de santen vast op met het pandanblad en een halve theelepel zout, zodat de smaak van de pandan in de kokosmelk trekt.
- Voeg 100 gram tapiocameel toe aan de gestampte aardappels.
- Voeg wat water toe en het zout en stamp alles goed door elkaar.
- Vorm balletjes van de aardappel
- Doe de fijngesneden gula jawa in het kokende water met de salamblaadjes en laat even stoven.
- Voeg de balletjes aardappel toe.
 - Leng de saus aan met een beetje tapiocameel dat is aangelengd met water, zodat ze dikker wordt.
- Laat dit even zacht stoven.
- Dien de kolak op door een soeplepel van de bruine saus met balletjes in een kom te doen.
- Voeg daar een soeplepel santen bij.

Rubriek: nagerechten


Geen opmerkingen:

Een reactie posten