Ajam panggang rujak Jokjakarta: hete geroosterde kip met bumbu roedjak


Ajam panggang met roedjak kruiden is een heerlijk recept voor Indonesische hete geroosterde kip! De kip wordt eerst voorgebakken met kruiden en kokos en daarna op de grill of barbecue krokant geroosterd.










Ingrediënten:
- 1 hele kip in stukken gesneden
- 1/2 eetlepel tamarinde in 2 eetlepels water opgelost
- 2 blaadjes salam
- 2 blaadjes djeruk poeroet
- 2 sereh gekneusd en geknoopt
- zout naar smaak
- 2 eetlepels gula jawa
- 400-600 ml dikke santen
- 10 rode lomboks
- 1 schijfje laos van 2 cm.
- 1 schijfje djahe van 2 cm.
- 10 sjalotten
- 4 teentjes knoflook
- 5 gepofte kemirinoten
- 3 eetlepels olie

Bereiding:
- Was de kip en voeg het tamarinde water toe en laat 20 minuten marineren.
- Maal de sjalotten, knoflook, lomboks, kemirinoten fijn.
- Verhit de olie en voeg dan de gemalen lombok/ui/knoflook/kemiri toe.
- Roer alles even goed om en voeg dan de djeroek poeroet, salam, laos, sereh en djahe toe.
- Laat dit even bakken en voeg dan de kip toe.
- Bak de kip enkele minuten met de kruiden tot ze verkleurt en voeg dan de santen toe.
- Voeg de gula jawa toe.
- Voeg zout naar smaak toe.
- Laat de kip sudderen tot de saus voor een groot deel is ingekookt.
- Rooster dan de kip op de grill of barbecue, waarbij je tussendoor de kip bestrijkt met de overgebleven saus.

* Tip 1: Je hoeft de kip niet te roosteren. Laat dan de kip in de saus sudderen tot deze is ingedikt.
* Tip 2: Strooi er wat gefruite uitjes over en besprenkel de geroosterde kip met een paar druppels citroensap of limoensap.

Rubriek: kipgerechten 


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen