Soto ajam is een heerlijke Indonesische soep van kip en wordt opgediend met rijst en verschillende toppings. Het lijkt veel werk, maar dat valt reuze mee. De bouillon kun je van te voren maken.
Ingrediënten:
- 1 kip (of kipfilet naar hoeveelheid personen)
- 2 knoflookteentjes
- 2 ui
- 1 tomaat
- mespunt suiker
- kippenbouillonblokjes
- beetje trassi (optioneel)
- zwarte peperkorrels
- 2 salamblaadjes
- stuk laos (4 cm)
- 1 sereh
- stuk djahe (4 cm)
- beetje zoete ketjap A
- zout en zwarte peper
- selderij
- eventueel beetje vetsin
Bereiding:
-Zet de kip in stukken (of kipfilet) op in een grote pan met ruim water, samen met de gesneden ui, knoflook, salam, sereh, laos, gember, tomaat, bouillonblokjes, zwarte peperkorrels, trassi (beetje), ketjap, suiker, zwarte peper (theelepel) en zout naar smaak.
- Laten koken tot de kip gaar is.
- De stukken kip eruit halen en de bouillon zeven. Doe de bouillon terug in de pan.
Bijgerechten:
- De kip in stukjes plukken en in de olie krokant bakken en apart opdienen bij het opscheppen van de soep. (of als je dat teveel werk vindt, kun je de gekookte kip in stukjes scheuren en in de soep doen).
- Bak de so-oen als kroepoek in ruim olie. Ze springt gelijk open en dan direct uit de olie halen en laten uitlekken.
- Bak de geraspte aardappel in ruime olie krokant (kentang kering)
- Kook de eieren hard.
- Snij de selderij heel fijn.
- Was de taugé heel goed en dompel ze even onder in kokend water. Direct terug in de zeef en afspoelen met koud water. Ze moet knapperig blijven! Je kan de taugé ook rauw gebruiken, maar vanwege mogelijk bacteriën wordt aangeraden ze toch even te blancheren.
Opdienen:- rijst
- gekookte eieren
- sambal
- taugé
- selderij
- gebakken stukjes kip (die je hebt gekookt voor de bouillon)
- gebakken so-oen (rijstvermicelli)
- gefruite uitjes
- gebakken geraspte aardappel
- verse sambal
Doe in een kommetje een schep gekookte rijst. Doe daar overheen wat taugé, een half gekookt ei, so-oen, gebakken kip, gefruite uitjes en selderij. Gooi hierover de hete soep en doe er eventueel een schepje sambal bij. Smakelijk eten!!
Tip 1: Verse kruiden als laos, gember en sereh kun je makkelijk invriezen. Snij ze in stukjes en doe ze in een plastic zakje. Zo heb je altijd verse kruiden bij de hand!
Tip 2: Vers gebakken gefruite uitjes zijn nog smakelijker. Snij uien in fijne reepjes en bak ze vlak voor het opdienen krokant en bruin in een laag hete olie. Even op keukenpapier laten uitlekken.
Rubriek: soepen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten