Karedok is een heerlijk groentegerecht uit West-Java. Het lijkt op petjel, maar in de karedok worden officieel alleen rauwe groenten gedaan en de groenten worden van te voren gemengd met de saus voor het opdienen.
Ingrediënten:
- komkommer in stukjes
- kousenband boontjes in kleine stukjes gesneden
- fijngesneden witte kool
- kemangi blaadjes (of basilicum)
- 100 gram taugé
- 150-250 gram gebakken pinda's
- 2 cm. kencur
- zout
- 2-3 theel. gula djawa
- rawit naar smaak
- 3 knoflook
- 1 theel. trasi
- kroepoek
- limoen of asemwater
- gefruite uitjes
- water
Bereiding:
- Gebruik gebakken pinda's of anders bak je de rauwe pinda's eerst zelf. Deze moet je in de tjobek fijnwrijven en apart zetten.
- Wrijf in de tjobek (vijzel) nu de knoflook, rawit, trasi, zout, kencur en gula djawa fijn.
- Voeg hier limoensap of asem aan toe en wat water tot het de dikte van een sausje heeft.
- Neem een grote kom en doe hier de groenten in en meng ze met de saus.
- Dien de karedok op met gefruite uitjes en kroepoek.
* Ondanks dat het gerecht officieel met rauwe groenten
wordt opgediend is het toch verstandig om de taugé even in kokend water
onder te dompelen, vanwege de kans op bacteriën die makkelijk op de
taugé aanwezig kunnen zijn. Ook sperziebonen en kousenband kunnen beter even in kokend water worden gedaan om de natuurlijke gifstoffen te verwijderen.
Meer groenten
VIDEO RECEPT KAREDOK