Abon is een heerlijk Indonesisch gerecht dat wordt gemaakt van droog gebakken
vlees of kip met kruiden en kokos. Het wordt als bijgerecht gegeten bij de
rijsttafel.
Ingredienten:
- 1 kg. kipfilet
- 8 blaadjes djeruk perut
- 2 stengels sereh (gekneusd en daarna geknoopt)
- 100 ml kokosmelk (geperst van geraspte kokos of uit blik)
- zout naar smaak
- zonnebloemolie
Kruiden/Bumbu
- 5 teentjes knoflook
- 1 ui
- 3 rode lomboks
- 1 cm. kurkuma of 1/2 theel. kunjit-poeder (curcuma)
- 4 kemiri nootjes
- zout naar smaak
- 1/2 eetlepel gula djawa (bruine Javaanse suiker)
Bereiding:
- Kook de kip in water met zout naar smaak tot het vlees gaar is.
- Haal de kip uit het water en sla met een vijzel of hamer tot ze helemaal
plat en pluizig is.
- Wrijf of maal de ui, knoflook, lomboks, kemiri, kurkuma en gula djawa tot
een pasta.
- Verhit 2 eetlepels olie en bak hierin de gemalen pasta met de
djeruk-perut blaadjes en de sereh tot de geur goed is vrijgekomen.
- Voeg dan het fijngestampte kippenvlees toe en bak dit even mee.
- Doe er dan de kokosmelk/santen bij en laat alles onder regelmatig roeren
bakken tot het vocht helemaal is ingekookt.
- Verhit dan een paar flinke eetlepels olie en bak dan de gekruide kip tot
ze helemaal krokant is.
- Laat de kip uitlekken op keukenpapier en trek daarbij de kip zoveel
mogelijk uit elkaar om te voorkomen dat het aan elkaar vast gaat plakken.
Serveer met gefruite uitjes.