Sambal telor: gekookte eieren in een saus van kruiden en spaanse peper
Sambal telor is een gerecht van gekookte eieren in een rode sambalsaus. De eieren worden eerst gekookt en daarna gebakken in olie en daarna verwerkt in een kruidensaus. Heerlijk bij de rijsttafel!
Ingrediënten:
- 8-10 hardgekookte eieren (als het kleine eieren zijn kun je meer gebruiken)
- 2 uien
- 5 teentjes knoflook
- 4 rode lomboks (of meer als je het gerecht heet wilt hebben)
- zout of een kippenbouillonblokje
- theelepel suiker
- schijf laos
- 3 salamblaadjes
- stengel sereh
- 150 mil dikke santen (kokosmelk)
- 1/2 theelepel trasi
- paar eetlepels olie
Bereiding;
- pel de gekookte eieren en bak ze in de hete olie in een hapjespan of wadjan rondom goudbruin.
- laat ze uitlekken.
- schenk de olie uit de pan tot er een paar eetlepels overblijven. De olie die over is kun je bewaren in een potje voor een volgend gerecht.
- verhit de olie opnieuw en fruit hierin de fijngemalen uien, knoflook, rode lomboks, suiker en trasi. Doe er de laos, sereh en salamblaadjes bij.
- als alles goed aangebakken is doe je er de kokosmelk bij en laat dit aan de kook komen. Voeg zout of bouillonblokje toe en laat het even zacht sudderen tot de olie uit het gerecht komt.
- doe er de eieren bij en laat het gerecht nog even sudderen tot de eieren de smaak hebben opgenomen.
Meer eiergerechten.
Tip: De saus krijgt nog meer smaak door er wat petis oedang aan toe te voegen. Petis oedang is een garnalenpasta die te krijgen is bij de toko.