Nasi Keboeli is een heerlijke kruidige rijst die wordt gekookt in de bouillon van de kip. De gekookte kip wordt daarna krokant gebakken en opgediend met de kruidige rijst.
Ingredienten rijst:
- 400 gram rijst
- kaneelstokje
- gefruite uitjes
- fijngesneden selderij
- mespuntje nootmuskaat
- 2 kruidnagels
Ingredienten kip
- 1 kip in stukken gesneden
- 1 grote rode ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 blad djeruk perut
- beetje zwarte peper
- schijfje laos
- schijfje djahe (gember)
- 1 stengel sereh
- zout
- olie
Bereiding:
- Was de rijst in een vergiet en laat ze uitlekken en laat ze daarna even (1/2 uur - 1 uur) weken in een pan koud water.
- Verhit een beetje olie in een grote pan.
- Bak hierin de gesneden ui en knoflook en blus af met 1 liter water.
- Doe er de djahe, laos, djeruk perut, zout naar smaak, zwarte peper en sereh bij en laat het aan de kook komen.
- Doe de stukken kip er in en laat het koken tot de kip gaar is.
- Haal de kip er uit en zeef de bouillon.
- Laat de geweekte rijst opnieuw uitlekken in een vergiet.
- Doe ze in de pan en giet hier de gezeefde bouillon bij, samen met de kruidnagels, nootmuskaat en het kaneelstokje. Breng aan de kook.
- Als de rijst kookt, laat dan het water inkoken met open deksel tot er gaatjes in de rijst vallen.
- Doe het deksel er op en laat de rijst op het allerkleinste gaspitje nog een half uurtje gaar worden. Roer na een kwartier af en toe om te voorkomen dat ze aanbrandt.
- Verhit in een pan een flinke hoeveelheid olie en bak hierin de gekookte kip tot ze krokant is.
- Dien de rijst op met de gebakken stukken kip en strook wat gebakken uitjes en fijngesneden selderij over de nasi keboeli.
Rubriek: rijstgerechten.