Ikan terie zijn kleine gedroogde visjes die vaak worden gebruikt in de Javaanse keuken. Ze zijn lekker als bijgerecht bij witte rijst of op een broodje. In dit recept worden ze verwerkt tot een sambal goreng.
Ingredienten:
- hoeveelheid ikan terie naar smaak (toko)
- gesnipperde ui
- 3 teentjes knoflook
- mespunt suiker
- 3 rode lomboks
- kleine tomaat
- stukje verse laos
- een groot salamblad
- stuk sereh
- scheutje ketjap A
- maggiblokje
- eventueel mespuntje vetsin
- 3 eetlepels olie
Bereiding:- De visjes even goed wassen en daarna laten uitlekken en droogdeppen.
- Verhit de olie en bak de visjes knapperig bruin. Als je een grotere hoeveelheid hebt, doe het dan in etappes. Leg ze daarna even apart op een stuk keukenpapier.
- Bak in dezelfde olie nu eerst de gesneden ui. Als de ui lichtbruin wordt doe er dan de knoflook en pepers bij en bak het stuk gekneusde sereh, de laos en het salamblad mee.
- Vervolgens de gesneden tomaat met het maggiblokje, de suiker en eventueel wat vetsin.
- Laat het sudderen tot de tomaat is ingebakken en een dikke massa is geworden.
- Doe er een scheutje ketjap door.
- Schep er dan de gebakken visjes doorheen, goed door elkaar roeren en dan het vuur uit.
- De visjes moeten krokant blijven, dus geen deksel gebruiken tijdens het koken.
Mocht je de sambal goreng terie willen bewaren, wacht dan tot ze helemaal zijn afgekoeld en doe ze in een afgesloten plastic bakje. Meer visgerechten.