Veel mensen zijn nog onbekend met het gebruik van tempee (blok van geperste sojabonen). Je kunt het stoven in gerechten, maar ook bakken. In dit recept wordt de tempee gebakken en daarna wordt er een sambal goreng van gemaakt.
Ingredienten:
- 1 blok tempeh
- 1/2 ui
- 3 teentjes knoflook
- 2 spaanse pepers (of 1 madame jeanette peper als je het heter wilt)
- 1/2 tomaat
- maggiblokje
- suiker
- zout
- stukje laoswortel
- 1 blaadje salam
- ketjap A
- 1 sereh
- olie
Bereiding:
- Snijd het blok tempeh eerst in dunne plakken en daarna per 5 plakken in heel dunne reepjes. Strooi er wat zout over.
- Verhit in een koekepan een ruime laag olie (of in de frituur) en bak de tempeh-reepjes goudbruin. Daarna laten uitlekken.
- Doe in de koekepan een scheutje olie en verhit dit goed. Dan de gesnipperde ui goudbruin bakken, dan de gesneden spaanse pepers en daarna de geperste of fijngesneden knoflook erbij.
- Laos en sereh erbij.
- Gesneden tomaatje erbij met het maggiblokje, beetje suiker, trassi en salamblad en eventueel nog wat zout.
- Alles goed roeren en dan een scheutje ketjap A erbij.
- Als alles goed is doorgebakken roer je de tempeh erdoor en nog een beetje ketjap.
- Laat alles nog even op zacht vuur onder voortdurend roeren doorbakken tot de kruiden goed zijn ingetrokken.
Serveer met witte rijst en een frisse salade!
Rubriek: tempee en tahu.