Kue Lupis (Lopis): driehoekjes van ketan met een saus van gula jawa en kokos

Kue Lupis Ketan zijn heerlijke driehoekjes van kleefrijst gestoomd in bananenblad en gegarneerd met geraspte kokos en een heerlijke saus van Javaanse suiker met pandan.








Ketan:
-250 gram ketan
-400-500 gram water
-2 eetlepels suiker
-bananenbladeren en prikkers
-stoompan

Saus:
-1 of 2 daun pandan bladen
-250-300 gram gula jawa
-beetje zout
-geraspte kokosnoot (of geweekte gedroogde kokos)

Bereiding ketan:
-Week de ketan 1-3 uur.
-Doe ze in een pan en voeg water toe tot de kleefrijst net onder staat.
-Voeg suiker toe en breng aan de kook.
-Laat dit zachtjes koken tot al het water is opgenomen en zet dan het vuur uit. De rijst is dan nog niet gaar.
- Doe de ketan in een bananenblad zoals te zien is op de video en maak er driehoekjes van met een prikker.
- Laat deze driehoekjes een uur stomen of tot ze gaar zijn in de rijststomer.

Bereiding saus:
-Smelt de gula jawa met het zout en de pandan met wat water tot het een saus is.

Opdienen:
-Haal de driehoekjes kleefrijst uit het bananenblad en strooi er rondom de geraspte kokos over.
-Schenk daarna wat siroop over de kue lupis ketan. Eet smakelijk!

Tip: Heb je geen bananenblad of vind je het teveel gedoe, dan kun je de ketan gewoon in zijn geheel stomen tot ze gaar is. Maak er dan de gewenste vorm in (doe je handen in boterhamzakjes om de ketan te vormen) en doe er daarna de kokos en gula jawa over.

Rubriek: kue en gebak, nagerechten


Geen opmerkingen:

Een reactie posten