Pagina's

detox en ontgiften

Roti kukus: heerlijke gestoomde Indonesiche cake

Roti Kukus is de heerlijke gestoomde Indonesische cake. Er zijn veel verschillende recepten en je kunt zelf experimenteren met de hoeveelheid eieren. Bij minder eieren gebruik je zelfrijzend bakmeel en een kopje 7up. Hier zijn 2 recepten vermeld.








Ingrediënten roti kukus 7 eieren:
- 200 gram bloem
- 250 tot 400 gram suiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 7 eieren

Bereiding: 
- Zet de rijststomer klaar met kokend water. Leg een theedoek in de bovenste pan van de rijststomer, want hier gaat het deeg in.
- Scheid de eierdooiers van de eiwitten.
- Mix de eiderdooiers met de suiker en de vanillesuiker tot het is opgeklopt en licht van kleur.
- Voeg het gezeefde meel toe en mix het er heel kort doorheen.
- Klop de eiwitten helemaal stijf.
- Voeg het geklopte eiwit toe met een spatel en roer alles heel goed om.
- Doe dit mengsel in de theedoek, doe het deksel er op en vouw de stukken theedoek over het deksel naar boven.
- Laat de roti kukus ongeveer 45 minuten stomen. Prik aan het einde met een breinaald in de cake om te kijken of ze gaar is. Als er geen vochtig deeg meer achterblijft op de breinaald dan is de cake gaar.
- Haal de cake met de theedoek uit de stomer en leg ze op een groot bord. Laat afkoelen, daarna omkeren en de theedoek verwijderen.

Ingrediënten roti kukus met 3 eieren en 7up 
- 3 eieren
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 zakjes vanillesuiker
- 200 gram suiker
- 1 kopje 7up

Bereiding: 
- Eierdooiers en eiwitten scheiden.
- Mix de eierdooiers met de suiker en vanillesuiker.
- Voeg de gezeefde bloem en het gezeefde zelfrijzend bakmeel toe en mix dit even.
- Voeg de 7up toe.
- Voeg de stijfgeklopte eiwitten toe en roer het heel kort door elkaar met een spatel.
- Stoom het als in het vorige recept.

Tip 1: je kunt de cake ook stomen in een tulbandvorm. Deze goed invetten van te voren met gesmolten boter.
Tip 2: Je kunt de roti kukus ook in cupcake-vormpjes stomen, zodat je kleine cakejes krijgt (bolu kukus).
Tip 3: Maak een gemarmerde roti kukus door het deeg in 2 delen te verdelen en aan 1 deel enkele lepels cacaopoeder toe te voegen. Voeg dit op het laatst bij elkaar en roer slechts even, zodat het gemarmerd wordt.














Rubriek: kue en gebak


8 opmerkingen:

  1. In het recept met de 3 eieren en 7 up staat in de bereiding, bloem, maar dit staat niet vermeld bij de ingrediënten. kan dit dezelfde hoeveelheid zijn als in het bovenstaand recept?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 200 gram bloem en een beetje bakpoeder ipv 250 gr zelf rijzend bakmeel. Ik gebruik 4 eieren en een klein beetje 7up of sparood. Je hoeft niet persee de eieren te scheiden.

      Verwijderen
  2. zou graag de hoeveelheid bloem weten....zie het commentaar hierboven!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als je geen stoompan hebt kun je een gewone pan kokend water en een vergiet gebruiken

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kopje 7up hoeveel ml is het eigenlijk. Heeft iemand een keer deze gemeten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 1 kopje 7Up is zo 100 tot 150 ml. Men kan idd ook een kookpan gebruiken met kokend water en een vergiet waar de theedoek dan ingedaan word en het deeg ,let wel op dat er voldoende water in zit zodat de pan niet droog kookt en niet te veel water dat het vergiet raakt.

      Verwijderen
  5. Om de roti kukus open te laten barsten kan je wat korreltjes suiker boven op het deeg doen op het midden als een kruis.

    BeantwoordenVerwijderen