Bika Ambon: Molukse cake met een textuur van honingraat


Bika Ambon is een cake met de textuur van een honingraat. De cake wordt gemaakt van tapiocameel, gist, kokosmelk en Indonesische kruiden.







Ingrediënten:
- 500 ml. santen
- 10 gram verse koningsgist van de bakker
- 500 gram tapiocameel
- 9 eierdooiers
- 1 stengel sereh
- 8 pandanbladeren
- 4 blaadjes djeroek poeroet
- 350 gram suiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 1 eetlepel olie
- boter
- springvorm van 22-24 cm.

Bereiding:
- De gist met wat warm water aanlengen met de vanillesuiker. Laat 30 minuten staan.
- Doe de santen in een pan en verwarm dit met de sereh, djeroek poeroet en pandanbladen.
- Zorg dat de santen niet kookt en laat de santen even warm op het vuur, zodat de kruiden kunnen intrekken. Laat dan de santen goed afkoelen.
- Verwijder de kruiden uit de santen.
- Klop in een beslagkom de eierdooiers met de suiker tot de eieren wit zijn.
- Voeg dan het gistpapje toe en mix opnieuw.
- Voeg dan in kleine stappen het tapiocameel toe en scheutjes santen, steeds goed mixen tussendoor.
-  Blijf goed mixen tot er geen klontjes meer in het beslag zitten en doe het desnoods nog extra door een zeef.
- Laat het beslag minimaal 2 uur afgedekt rijzen op een warme plek.
- Verwarm de oven voor op 16-170 graden.
- Wrijf de springvorm in met boter en giet het beslag in de vorm.
- Zet de vorm in het midden van de oven en bak de bika ambon in 45-60 minuten gaar. Er moeten gaatjes aan de oppervlakte te zien zijn.
- Haal de cake uit de oven en besmeer ze met een kwastje met wat gesmolten boter. Laat de cake goed afkoelen.

Rubriek: kue en gebak

 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen