Begane: Indonesisch gestoofd lams- of geitenvlees in kokos

Begane is een heerlijk stoofgerecht uit de Indonesische keuken van lamsvlees of geitenvlees met kokos. Het is niet moeilijk te maken en lukt altijd!








Ingrediënten:
- 1 kilo lamsvlees of geitenvlees
- 150 gram geraspte kokos
- 2 stengels sereh
- 2 blaadjes salam
- 2 cm laos
- 300 ml. dikke kokosmelk
- 2 theelepels zout
- 3 eetlepels zonnebloemolie

Kruiden in de vijzel:
 - 3 rode lomboks
 - 4 rode uien
 - 3 teentjes knoflook
 - 1/2 theelepel ketumbar
 - 3 kemirinoten gepoft
 - 2 cm kunjit (of 1 theelepel kunjitpoeder)
 - 1/4 theelepel komijn (djinten).

- Snij het vlees in dunne plakjes van 5x5 cm.
 - Rooster de geraspte kokos tot ze droog is.
 - Wrijf de kruiden fijn in de tjobek.
 - Wrijf ook de geraspte kokos fijn (of in de keukenmachine)
 - Verhit de olie en bak de kruidenpasta even aan.
 - Doe er de salam, sereh en laos bij.
 - Voeg het vlees toe en bak het een paar minuten door goed te roeren.
 - Voeg de geraspte kokos toe en de kokosmelk.
 - Laat het vlees stoven tot het gaar is en laat het gerecht op het laatst nog even op hoog vuur droog bakken tot het water verdampt is.