Ayam besengek: Indonesische kip gestoofd in kokosmelk

Ajam besengek of ayam besengek is een Indonesische gerecht van gebakken kip in een heerlijke kruidige saus met kokosmelk. 











Ingrediënten: 
- 1 kip in stukjes gesneden
- 3 eetlepels olie
- 1 stengel sereh

- 2 blaadjes djeruk perut
- 500 ml. santen
- 2 eetlepels tamarinde water

Bumbu:

- 3 uien
- 4 teentjes knoflook
- 3 cm verse kunjit (of kunjitpoeder)
- 6 kemirinootjes
- 2 theelepels ketumbar

- 1 theelepel djinten
- 1/2 theelepel trasi
- 1 rode lombok
- 2 theelepels suiker
zout

Bereiding: 
- Bak de stukken kip met wat zout in de olie tot ze goudbruin zijn en leg ze apart.
- Wrijf de uien, knoflook en kruiden in de vijzel of blender fijn.
- Verhit de overgebleven olie van de kip en bak hier in de kruidenmassa met de geknoopte sereh stengel en de blaadjes djeruk perut.
- Voeg dan de santen toe en breng de saus zachtjes aan de kook.
- Doe er de stukken gebakken kip weer bij en het tamarinde-water en laat de saus koken tot de kip geheel gaar is en de saus enigzins is ingedikt.

Rubriek: kipgerechten