Nasi Uduk: Indonesische gestoomde rijst met kokos en kruiden

Nasi Uduk is een heerlijk kruidig rijstgerecht dat wordt gestoomd in kokosmelk. Het wordt opgediend met gefruite uitjes en andere bijgerechten naar keuze, zoals serundeng, stukjes omelet, gebakken kip of gebakken tempee.







 Ingrediënten:
- 500 gram rijst
- 600 ml. santen (dunne santen van de tweede persing van verse kokos of kokosmelk uit blik aangelengd met water tot 600 ml.
- 3 verse blaadjes salam (makkelijk in te vriezen)
- 1 stengel pandanblad (ook in te vriezen)
- 1 theelepel ketumbar
- 1 volle theelepel zout

Bereiding:
- Nasi uduk wordt meestal bereid met voorgestoomde rijst. Was de rijst en doe deze in een stoompan en stoom de rijst ongeveer 20 minuten.
- Doe in een andere pan die groot genoeg is voor de hoeveelheid rijst de santen en doe hier de blaadjes salam, het geknoopte pandanblad, de ketumbar en het zout en laat het aan de kook komen.
- Doe dan de gestoomde rijst er bij en zorg dat het vocht ongeveer een vingerkootje boven de rijst staat en anders nog wat water toevoegen.
- Laat de rijst nu op een zacht vuur koken tot al het vocht is opgenomen.
- Doe de rijst weer over in de stoompan en laat hem nog 20-30 minuten stomen met de kruiden tot de rijst gaar is.
- Haal de kruiden uit de rijst en roer alles goed om. Dien op met de bijgerechten naar keuze!

Rubriek: rijstgerechten