Ayam bumbu rujak: Indonesische kip in een kruidige saus met kokos

Ayam bumbu rujak is een gerecht van kip die gekookt wordt in een pittige saus met kokos en kruiden.


 







Ingredienten: 
- 1 kip in stukken gesneden
- citroensap of asem opgelost in water
 

- paar eetlepels olie

Bumbu:

- 5 rode uien
- 4 teentjes knoflook
- 10 rode lomboks
- 1/2 theelepel trassi
- schijfje djahe (gember)
- 2 eetlepels witte suiker of gula djawa (javaanse bruine suiker)
- 4 kemirinoten
- paar eetlepels asemwater
- zout naar smaak

- 3 djeruk perut blaadjes
- 1 stengel sereh
- 200 ml. dunne santen
- 200 ml. dikke santen      

Bereiding:

- Was de kip en wrijf ze in met het citroensap of het asemwater.  
- Bak de kip in een paar eetlepels olie aan tot de buitenkant krokant is. Haal ze uit de olie en laat ze uitlekken.
- Maak de uien, knoflook, lomboks, trassi, djahe en kemirinoten fijn in een blender of in een tjobek (vijzel).
- Verhit de overgebleven olie en bak het kruidenmengsel samen met de gekneusde en geknoopte sereh en djeruk perut-blaadjes tot het mengsel gaar is. 
- Voeg nu de kip toe en bak deze mee.
- Voeg de dunne santen toe en het asemwater toe en laat de kip half gaar koken.
- Voeg dan de dikke santen toe en laat de kip koken tot de saus in ingedikt. 
- Dien het gerecht op met witte rijst!

Rubriek: kipgerechten