Pagina's

detox en ontgiften

Bubur Ayam: Indonesische rijstepap met bouillon en kip

Bubur ayam is een gerecht van rijst die in kippenbouillon tot een soort rijstebrij wordt gekookt. Hierover worden gebakken stukjes kip, gesneden bosuitjes en selderij gestrooid en tot slot wordt er de hete bouillon over gegoten.








Ingrediënten:
- 1 kip van 1 kg
- 3 1/2 water
- 4 bosuitjes
- 125 gr rijst
- 6 rode lomboks
- 7 sjalotjes
- 7 rawits
- 1 serehstengel
- 3 blaadjes daun djeruk purut 
- zout naar smaak
- scheutje ketjap manis of ketjap asin
- fijngesneden selderij
- olie
- emping melinjo (enigszins bitter kroepoek, kant en klaar verkrijgbaar bij de toko)

Kruiden/Bumbu
- 3 kemiri
- 1 theel. ketumbar
- 3 teentjes knoflook
- 1 cm kunjit (kurkuma) 

Bereiding:
- Snijd eerst de kip in stukken en kook deze gaar in 30 minuten in ruim 3 liter water met zout of kippenbouillonblokjes. Haal de kip uit de pan en laat het uitlekken. Bewaar 3 liter bouillon.
- Wrijf de kemirinootjes fijn met de ketumbar. Voeg hierbij de fijgesneden knoflook en schoongemaakte kunjit. 
- Snij de bosuitjes en de selderij fijn en de sjalotjes in dunne reepjes
- Verhit in een wok de olie en bak hierin de sjalotjes bruin en laat ze uitlekken op keukenpapier
-  Bak dan de kip in dezelfde olie krokant en trek daarna het vlees in sliertjes.
- Was de rijst tot het water helder is en kook in ongeveer een uur de rijst in 2 liter bouillon tot pap. 
- Kook vervolgens de rawits en de lomboks kort in wat water en wrijf of maal deze dan fijn met wat zout en hou ze apart als sambal. 
- Knip het bovenste gedeelte van de sereh af en leg in de rest van de stengel een knoop.
- Fruit de kruiden/bumbu in 3 eetlepels van de overgebleven olie en voeg dan de sereh, de djeruk purut blaadjes en wat zout toe met de overige bouillon en breng dit aan de kook.

Serveren: Verdeel in soepborden eerst de rijstepap, leg er de sliertjes kip op en daarna de lente-uitjes en tot slot de selderijblaadjes.
- Giet de hete kruidige bouillon hierover en sprenkel wat ketjap hierover.
- Garneer het met de gebakken uitjes en geef er de sambal en emping melinjo bij.

Rubriek: Rijstgerechten

Video Bubur Ayam: