Gulai: Indonesische soep met lontong


Guleh is een soep die wordt gegeten met lontong (blokjes rijst). Eigenlijk hoort dit recept gemaakt te worden met geitenvlees, maar met rundvlees is het ook erg lekker. 
 
Ingredienten:
- 1 pond rundvlees
- 1 ui
- 2 stukjes laos
- 1 sereh
- 3 djeruk perut
- mespunt kunjit
- 2 theel. suiker
- 2 blaadjes salam
- zout (en eventueel een kippenbouillonblokje)
- peper
- mespunt vetsin
- ruime hoeveelheid water om later genoeg vocht te hebben voor over de lontong.
- santen (kokosmelk)
- zakjes lontong
- fijngesneden selderij
- gefruite uitjes

Bereiding:
- Ui in hete olie bakken, dan de kruiden en het vlees even meebakken.
- Doe er het water bij en laat alles koken tot het gaar is.
- Naar smaak zout en peper toevoegen.
- Als het vlees zacht gesudderd is (ruim 2 uur) kan op het laatst de kokosmelk (of stukje kokosblok) erdoor.

* Santen van geraspte kokos is in dit gerecht echt het lekkerst! Als je geen verse kokosnoot wilt raspen, gebruik dan de gedroogde kokos uit de toko. Doe de kokos in een ruime kom en giet er kokend water over tot de kokos helemaal onder staat. Laat het even intrekken en pers dan in een zeef de santen er uit. Herhaal dit nogmaals. Gebruik de dunne santen van de tweede persing voor het koken van het vlees en voeg de dikke santen van de eerste persing toe aan het eind van het kookproces.

Serveer de gulai door op een bord gesneden stukjes lontong te leggen en daarover de gulai te scheppen. Garneer het met gesneden selderij en gefruite uitjes.

Lontong:
Lontong kun je in zakjes kopen bij de toko. Zet een grote pan met water op en laat het water aan de kook komen. Doe er de zakjes lontong (3 stuks) in en laat de lontong zachtjes koken tot ze gaar is. Meestal ongeveer in 45 minuten. Af en toe even de zakjes keren of kokend water bijvullen. Met een schuimspaan uit het water halen en laten uitlekken. De lontong moet afkoelen en opstijven, dus een paar uur van te voren koken of een dag eerder. Eet smakelijk! Meer soepen.